Krönika: Tomas Blomster

Oräddhet förenar alla framgångsrika företagare

Luleå Oräddhet inför att pröva idéer och oräddhet inför att misslyckas, är vad som förenar alla framgångsrika företagare, skriver Tomas Blomster i veckans krönika.

Norrbotten går på högvarv. Tempot ute hos företagen är högt och det gläder mig att delta på olika event runtom i regionen där man kan se hur människor aktivt nätvärkar, utbyter idéer och diskuterar framtida affärsmöjligheter.

Under den gångna veckan korade Företagarna tillsammans med vår landshövding Årets Företagare i Norrbotten 2016. Vinnarna blev Modulsystem från Kalix. Företaget med Jan-Olov Daniels och Kenneth Andersson i spets har i snart 20 år tillverkat plåtdetaljer med hög kvalitet.

En vecka efter vinsten blev officiell åkte jag till Kalix för att hälsa på vinnarna. Efter mitt besök kände jag en enorm stolthet över juryns val. De har under en lång tid skapat något riktigt bra och driver nu en modern fabrik där lönsamhet, jämställdhet och mångfald är en självklarhet.

För hela Kalix Kommun är Modulsystems seger en vinst. Jag hoppas innerligt att Kalix Kommun tar sig tid att jobba vidare med att utveckla kommunens företagsklimat och använder Modulsystem och alla andra duktiga företagare till att utveckla kommunen.  

När jag hade besökt Modulsystem och satt mig i bilen funderade jag på vad som egentligen symboliserar en framgångsrik företagare? Den gemensamma nämnaren jag landar i är att man oavsett idé vågar prova och inte är rädd att misslyckas.

Med detta i åtanke kommer jag osökt in på att våra företagare i Norrbotten just nu har stora utmaningar att hitta rätt personal. Vi blir färre i regionen och våra företagare önskar anställa.

Med det sagt skulle jag vilja lyfta fram länets UF-företagare som en oerhört viktig grupp att jobba med för oss som representerar näringslivet. Ungdomarna som driver UF-företag är våra framtida företagare och i min värld är de hjältar som vid 17-20 års ålder vågar utmana och testa sin idé oavsett om de lyckas eller inte.

Det är få delar i svenska skolsystemet som i min värld slår UF-företagandet. Jag vågar sticka ut hakan och säga detta eftersom jag läst åtskilliga kurser på alla nivåer en stor del av mitt liv. UF-momentet var i särklass bäst och skapade ett tidigt intresse för företagande som alltid präglat mig.

Jag är helt övertygad att ungdomarna som under ett år fått starta, driva och avveckla ett UF-företag inte kommer att ångra sig.  Jag får själv energi och bli inspirerad av dessa ungdomar. Under förra veckan fick jag möjligheten att träffa fyra team och blivande UF-företagare som önskade bolla och få råd kring deras idéer.  

För egen del började min resa och mitt intresse för företagande för drygt 20-år sedan då jag som 17-åring tyckte att det var dags att utmana och plöja ny mark inom företagandet i Piteå. Skillnaden att driva UF-företag idag mot för 20 år sedan är enorm. Ungdomarna är vassare och än mer självständiga och genom sociala medier så är de duktiga på att processa information. Tänker bara på ett UF-företag under förra året som hade fler Instagram-följare än majoriteten av börsbolag vi har i Sverige, kaxigt skulle jag säga. 

Jag har ett hopp om att få behålla fler av dessa ungdomar i regionen. Norrbotten behöver företagsamma ungdomar. Rapporter från UF visar också att det finns en ökad sannolikhet att man startar eget efter att ha drivit UF-företag och att de företagen levererar starkare resultat.

Annan kuriosa är att tjejer som drivit UF-företag har 80 procent ökad sannolikhet att starta ett aktiebolag, vilket är väldigt positivt. Josefine Wäppling Bernárdzon som är regionchef hos UF berättade för mig att hela 828 UF-elever registrerade sig förra året vilket efter lite huvudräkning motsvarar 33 procent av en genomsnittsårskull på gymnasiet i Norrbotten. Vi ska med andra ord vårda och supporta våra UF-alumner som spelar en oerhört viktig roll i att skapa ett levande Norrbotten med stark tillväxt.  

 

Tomas Blomster, Regionchef Företagarna Norrbotten