Jeanette Åsberg

Jeanette Åsberg

Ta vara på de unga företagarna

Luleå Ta vara på de unga företagare som kommer ut i näringslivet. Hugg dem snabbt! skriver Jeanette Åsberg i veckans krönika.

Jag är passionerat intresserad av Norrbottens utveckling och av det samhälle vi lever i här uppe.  Jag älskar naturen, våra fyra årstider, förutsättningarna, framtidstron, viljan att utvecklas och närheten till allt man kan tänka sig. Vi har starka och unika grundförutsättningar i länet, det gäller att vi förvaltar kompetensen och drivet som kommer att fortsätta Norrbottens utveckling och tillväxt och möta framtidens behov. Ett samhälle behöver en utveckling av både företagande, kulturen och samhället i stort.

Vilket Norrbotten vi vill vara!

Men för att Norrbottens ska kunna fortsätta denna positiva utveckling vi nu är i är det viktigt att vi ser de ungas potential och tar vara på den. Likväl som det är viktigt att vi visar de unga, länets potential och möjligheterna som finns att verka på vår egen ort. 

Jag har precis avslutat mitt vikariat som regionchef på Ung Företagsamhet i Norrbotten och har en del ledig tid att reflektera över mitt år i verksamheten. Under året på UF har jag jobbat med ett av de mest konkreta sätt att generera tillväxt i länet. Med att hjälpa ungdomar att tro på sig själva och på sin egen företagsamhet.

Jag har imponerats över dessa fantastiska ungdomar som tar chansen att starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår, som tar möjligheten att börja bygga nätverk, skaffa sig arbetslivserfarenhet, och skapa sig en stabil grund inför framtiden och jag är stolt över den kraft som de besitter.  Dessa ungdomar som redan som 17-18 åringar modigt stegar fram och tar för sig, är med och skapar sin egen framtid. Det gör mig trygg inför Norrbottens tillväxt och framtid.

Se bara på Joel Andersson från Boden, UF-alumn och framgångsrik ung företagare! Han började sin resa som företagare 2005 med sitt UF-företag Trazan UF. Efter att han avslutat gymnasiet startade han Städakuten AB och är numer även delägare i Western Farm samt driver nystartade företaget Flyttakuten AB. Förra fredagen kammade han hem en tredjeplats i ”Årets Unga Företagare” via Företagarna Sverige. Grattis Joel!

Min uppmaning är: ta tag i dessa unga företagare som kommer ut i näringslivet. Hugg dem snabbt! Det finns en generationsväxling av företagare i länet och jag anser att man bör se detta som en möjlighet. Det tar oftast flera år att skapa ett etablerat och stabilt företag. Här har vi möjligheten att få in nya företagare och nya idéer och därmed ny tillväxt i redan etablerade företag. Det handlar om att skapa mötesplatser mellan gamla, nya och blivande företagare, som ett mentorskap. Framgångsrikt företagande är nyckeln till tillväxt.

Det här är sådant som jag funderar på medan jag njuter av höstens härliga väder, lägger nät, rensar sik, tar hand om rom, kokar kokkaffe på riktigt sätt över elden och funderar på vad min nästa utmaning ska bli.

Vi ska ta med oss vissa delar av vår historia till framtiden, det bästa!

Jeanette Åsberg

Marknadsförare och tidigare vikarierande regionchef på Ung Företagsamhet i Norrbotten

Annons