Metasphere investerar i ny produktionslinje

Luleå Luleåföretaget Metasphere investerar 55 miljoner kronor i en ny industriell produktionslinje som ska komplettera den pilotanläggning där man tagit fram världens hårdaste volframkarbid. Investeringen tiodubblar kapaciteten.

Nu under oktober börjar man montera den nya utrustningen där man ska tillverka de mycket små kulor av volframkarbid som kan användas för att tillverka slitstarkt material till slitytor, borrar, skärstål och svetstråd. En viktig användning är slitagebeläggning av till exempel tänder till grävskopor.

- Vi expanderar vår produktionskapacitet. Det kommer att tiodubbla kapaciteten, säger vd och delägaren Jan Wicén.

Företaget har också rekryterat mer folk och i dag är man 14 fast anställda, varav 4 ryska forskare som arbetar både i Luleå och Moskva, där forskning  bedrivs. Omsättningen har på ett par år ökat från 5 miljoner kronor till budgeterade 25-30 miljoner kronor nästa år.

Men det är inte slut med det, snarare början på något ännu större.

Hittills producerar företaget volframkarbid. Men man har tagit fram flera helt nya legeringar. Bland annat titanbaserade pulver, som har intressanta tillämpningar för 3D-skrivare och medicinteknik. Anpassade legeringar har också framtida tillämpningar i flygindustrin.

- Det finns en otrolig potential. Det finns inget slut på vad vi kan göra. Vi är kända för att ha tagit fram världens hårdaste material och legeringar med materialegenskaper som ingen tidigare kunnat framställa, säger Jan Wicén.

Tekniken bygger på rysk forskning. I Sverige finns lämplig ingenjörskonst och kapital. Norrlandsfonden har bidragit med 10 miljoner till den nya investeringen.

- Norrbotten är en bra lokalisering med låga energipriser, närhet till lab-resurser på LTU och LKAB:s Metlab, och kompetent arbetskraft, sammanfattar Jan Wicén fördelen med att producera i Norrbotten.

Den nya produktionslinjen ska vara klar att tas i drift vid årsskiftet.

Företaget ägs av privata delägare genom Ecotech Holding och tyska HC Stark STC GmbH.