Årets företagare i Överkalix

Allsåns Åkeri växer lugnt och stadigt

Överkalix Allsåns Åkeri har under 50 år växt lugnt och stabilt genom olika konjunktursvängningar. Företaget har säkrat sin lönsamhet och marknadsposition genom offensiva men försiktiga investeringar.

Daniel Larsson startade åkeriet 1957 och då hette det D. Larsson och söner. 1969 bildades aktiebolaget Allsåns Åkeri och de tre sönerna Bernt, Gudmund och Göte tog över. Alla tre är fortfarande verksamma i företaget. Göte är vd.

Företaget har växt sakta men säkert över åren. Nu har man 32 anställda och omsätter 39 miljoner  kronor.

- Det har gått bra hitintills, vi har växt långsamt, säger Göte Larsson.

Allsåns Åkeri har totalt 17 lastbilar, varav de flesta är timmerbilar. Timmertransporter är kärnan i verksamheten och Sveaskog den största kunden.

Företaget har en policy att investera försiktigt och använda det man har effektivt.  Man köper timmerbilar utan övernattningshytter och utan lyftkranar. Istället har man några separata kranbilar. Det minskar det totala investeringsbehovet.

- Vi använder fordonen väldigt länge. När vi köper nya byter vi inte in de gamla utan har dem kvar för reservdelar, säger Göte Larsson.

En investering i en timmerbil med släp handlar om totalt minst 2 miljoner kronor.

Just nu färdigställs två nya garage för timmerbilar, en investering på 2,5 miljoner kronor. Företaget satsar inför framtiden och Göte Larsson ser fram emot fortsättningen.

- Jag ser positivt på framtiden. Jag fortsätter gärna men det beror på hälsan och huvudet, säger han med ett leende.

I juryns motivering till utmärkelsen Årets företagare sammanfattas företagets historia:

"En av Överkalix största privata arbetsgivare, som under nästan 50 år överlevt många konjunktursvängningar. Ett företag som ihärdigt fortsatt, utan nedtrappning, med investeringar och satsat inom sin bransch. Hårt arbete har resulterat i en god lönsamhet och en stark marknadsposition."