Årets företagare i Arvidsjaur

Stefan Berggren Schakt klarar sig med mångsidighet

Arvidsjaur Stefan Berggren Schakt AB i Arvidsjaur har klarat sig genom konjunkturssvängar genom mångsidighet och flexibilitet och aldrig behövt permittera någon. I år blev man utsedd till Årets företagare i Arvidsjaur.

- Det var ju hedrande. Kul att en verksamhet som vår blir belyst. Att vårt yrke värderas så högt, säger Stefan Berggren som äger och driver verksamheten som han tog över efter sin far Eric Berggren 1991. Verksamheten grundades av fadern 1958.

Berggren Schakt har en mångsidig verksamhet. Man erbjuder transporter, framför allt maskintransporter. Inom skogsbruket handlar det om avverkningar, gallring och byggandet av skogsbilvägar åt Sveaskog. Under vintern sköter man vinterväghållning. Fordons- och maskinparken består av 15 enheter som grävmaskiner, väghyvlar, lastbilar och skogsmaskiner.

Dessutom säljer man egna uppfinningar: ett galler till grävskopor och en balkbro. Båda har konstruerats av Eric Berggren, som fortfarande, trots att han snart är 80 fyllda, arbetar i verksamheten.

- Bor man i inlandet får man försöka hålla igång. Det har aldrig varit lätt. Det går uppåt och neråt. Men det har i alla gått så man har haft motivation att fortsätta, säger Stefan Berggren.

Företaget har kunder både bland statliga myndigheter, privata byggbolag och privatpersoner. På senare tid har företaget satsat mer på mark- och anläggningsjobb där man har totalåtaganden.

Företaget har i dag 12 anställda och omsätter cirka 27 miljoner kronor. För några år sedan, efter finanskrisen var omsättningen nere i drygt 10 miljoner kronor.

- Vi har aldrig behövt permittera någon, säger Stefan Berggren, något han är nöjd över.

Inför framtiden har man inga planer på någon större expansion.

- Vi ska förbättra de saker vi håller på med och bli effektivare. En stadig verksamhet passar den här landsändan bättre. Det blir hanterbart, säger Stefan Berggren.

I motiveringen till utmärkelsen Årets företagare i Arvidsjaur står det:

"Stefan är en innovativ och kreativ entreprenör. Han kännetecknas med sin positiva framtoning och inställning att ingenting är omöjligt! Med en framåtanda och vilja att utveckla sitt företagande är Stefan Berggren en mycket god förebild för entreprenörskap och ledarskap."