Mika Oinas köpte konkursbo för att få jobb

Haparanda Det fanns inga IT-jobb i Haparanda på den tiden. Så Mika Oinas köpte ett konkursat IT-bolag 2004 för att få jobba med IT. Nu är GR IT & Data ett ledande IT-företag i Haparanda med kunder både på svenska och finska sidan. I år utsågs han till Årets företagare i Haparanda.

Kärleken lockade upp Mika Oinas från Stockholm till Haparanda. Han ville arbeta med IT. Men vid den tiden fanns det inga IT-jobb i Haparanda. Men det fanns ett konkursat IT-företag.

- Vi gjorde en rejäl chansning och köpte upp det. Vi ville stanna häruppe, säger Mika Oinas.

Chansningen gick hem. Från att ha varit Mika och hans fru Sanna i början är man nu fem personer som arbetar i företaget, den femte är nyligen anställd.

Omsättningen är cirka 7 miljoner kronor och verksamheten består av en butik med serviceverkstad och arbete med installationer och support hos kunder. Ungefär halva omsättningen kommer från privatkunder och halva från företagskunder. En fjärdedel av omsättningen kommer från finska sidan.

- Nu säljer vi relativt mindre hårdvara och mer tjänster. Tjänster har ökat de senaste åren. Vi blir som kundernas IT-avdelning. Jag tror att det i framtiden blir ännu mer tjänster, säger Mika Oinas.

Den lokala konkurrensen står Elgiganten för, men konkurrenterna samarbetar också och kompletterar varandra. Dessutom finns två IT-företag i Torneå. Att det går så bra för GR IT & Data tror Mika Oinas beror på att de bara säljer produkter de gillar och gör sådant de själva tror på.

- Vi säljer bara sådant vi själva vill ha och gör bara sådant vi kan. Vi älskar det vi arbetar med och då är det lätt för oss att hjälpa kunderna på rätt sätt.  Personalen är bra, det är en viktig del av det.

Han ångrar inte att han tog steget till att bli företagare.

- Jag skulle inte byta bort det, det är en livsstil. Det är långa dagar och lite semster. Men man får göra som man vill och arbeta med det man älskar, säger Mika Oinas.