Sven-Erik Bucht

Sven-Erik Bucht talar i Pajala under fredagen. Foto: Lennart Håkansson

Näringslivsdagar i Pajala

Pajala Under fredagen inleds näringslivsdagarna i Pajala och avslutas på lördag kväll med en företagarfest. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är en av talarna.

Programmet innehåller anförande av både politiker, forskare och företagare.

Förutom landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), talar riksdagledamoten Birger Lahti (V). Forskaren Björn Alriksson från Processum ska tala om nya sätt att använda skogsråvaran.

Representanter för två lokala företag ska också tala. Dels en representant för de nya ägarna till Polarfönster och Johan Väisänen som tillsammans med sin fru driver turistföretaget Explore the North.

- Det är viktigt att vi både får hit och kan höra beslutsfattare, och lyssna på våra egna företagare som får ge uttryck för vad de tänker och tycker, säger Jan-Erik Blomqvist, Företagarna i Pajala.

Han pekar på att Pajala hamnar i botten av listan när Svenskt Näringsliv rankar hur företagsvänliga Sveriges kommuner är.

- Vi måste hjälpas åt att lyfta företagarnas betydelse i Pajala. Det är inte bara gruvan som gäller här, säger Jan-Erik Blomqvist.

- Det är givetvis mycket viktigt att det finns ett gott företagsklimat som lyfter fram entreprenörer, men att det även finns en kultur som bejakar olikheter och nytänkande. Kvinnligt företagande och jämställdhet måste särskilt lyftas i samhällslivet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht inför företagardagen i Pajala.

- Utbildning och infrastruktur, inte minst bredband, är väldigt viktiga frågor för alla landsbygdskommuner. När världsmarknadspriserna på järnmalm stiger och gruvan kommer i gång finns det mycket goda förutsättningar för en positiv utveckling. Jag är övertygad om att det även finns en stor potential i besöks- och servicenäringen samtidigt som kulturens betydelse för utvecklingen inte ska underskattas. Skogsindustrin och vidareförädling av träråvara kommer att ha en framtida framträdande roll i en så skogsrik kommun som Pajala, säger Sven-Erik Bucht.

På lördag kväll blir det företagarfest på Hotell Smedjan då priser till företagare i olika kategorier ska delas ut.

Annons