Pajala Bilverkstad klarade gruvkonkursen

Karl-Johan Thiger, Pajala Bilverkstad. Efter Northlandkonkursen försvann en del jobb med gruvbilarna. Foto: Lennart Håkansson

Pajala Bilverkstad klarade gruvkonkursen 2

Karl-Johan Thiger blev företagare för att han ville bo i Pajala. Foto: Lennart Håkansson

Pajala bilverkstad klarade gruvkonkursen

Pajala Karl-Johan Thiger ville hem till Pajala igen. Han sa upp sig från Müllers i Luleå för att driva egen bilverkstad i Pajala. Vid senaste näringslivsgalan i Pajala utsågs han till Årets företagare i Pajala.

Det har nu gått 15 år sedan han tog chansen och startade eget. 

- Jag ville testa och se hur det skulle gå. Man kunde ju inte förlora. Går det inte kan man göra något annat, säger Karl Johan Thiger, som inte drevs av lust att bli egen företagare, utan av längtan till Pajala.

Det gick bra. Han har nu fem anställda och ingår i kedjan Mekonomen. Trots att det finns tre bilverkstäder och trots konkursen för Northland Resources har Karl-Johan Thiger klarat sig bra. 

Northlands konkurs drabbade honom på två sätt.

- Jag förlorade 100.000 kronor i konkursen. Men man kan ju inte ge upp för den sakens skull. Annars har konkursen inte märkts så jättemycket för oss. Några jobb försvann, jag hade en del jobb med gruvbilarna, säger Karl-Johan Thiger. 

Annars är läget ungefär som före den stora gruvsatsningen. Inför framtiden är den tekniska utvecklingen och digitaliseringen en ödesfråga. 

- De nya bilar som tillverkas i dag kopplas direkt från bilen till en märkesverkstad. Där kommer vi att tappa kunder, säger Karl-Johan Thiger.

Annons