Josefin Wäppling Bernárdzon

Josefin Wäppling Bernárdzon

Krönika: Det här är vår framtid!

Krönika Om vi inte ger ungdomarna en tro på sig själva och sin företagsamhet, så spelar det ingen roll hur många vi är som hejar på vid sidan av, skriver Josefin Wäppling Bernárdzon i veckans krönika.

Förra veckan intog 385 gymnasieelever Skoogs Arena i Piteå där Piteå kommun bjöd in som värd. Det var inte någon basketcup eller annat idrottsevenemang som var anledningen till att de var där. De var där för att under två dagar ställa ut, sälja och tävla med sina UF-företag under regionala mässan Entreprenörskap på riktigt.

Jag brukar ofta lyfta fram vilken fantastisk resa eleverna gör under året, att de lär sig våga, se möjligheter och ta för sig av det som livet erbjuder. Något som blev extra tydligt i år under mässan var hur UF-företagande också är ett bra verktyg för att skapa en plattform och kontaktnät med lokala näringslivet. Mässan drog inte bara över 3000 besökare utan engagerade även drygt 70 personer från lokala näringslivet som satt i olika jurygrupper eller ställde ut på Framtidstorget. Bland utställare och jury var det flera som redan under mässan bokade in intervjuer framöver för sommarjobb eller andra samarbeten. Genom sitt UF-företag inser eleverna tidigt vikten av ett kontaktnät, allt från när de öppnar sitt företagskonto på det lokala Sparbanken Nord kontoret till kontakten med rådgivare och övrigt näringsliv. Tänk att de får chansen att göra detta redan medan de går gymnasiet!

Jag har snart jobbat i fyra år som regionchef för Ung Företagsamhet i Norrbotten och slutar aldrig att fascineras över vilken kraft det finns hos länets ungdomar. Varje år när jag går runt mässgolvet är det några företag som fastnar lite extra. I år hade vi t ex några elever från Övertorneå vars affärsidé är att tillverka skor. De hade jobbat med att göra skor i sitt hemland innan de kom till Sverige förra året, men inför mässan hade de nu kombinerat sitt läderhantverk med skor till att även göra en variant av norrbottniska tennarmband. Hur häftigt är inte det?!

Ett annat företag som stack ut ur mängden var de som vann tävlingen Årets Produktutveckling, det är några tjejer från Teknikprogrammet i Luleå som utvecklat en ”Skiholder” ett multiverktyg för att kunna bära och låsa fast dina slalomskidor. Dessa tjejer går bara första året på gymnasiet. För mig, är det här det som gör UF-företagande så fantastiskt, när man redan som 16 åring har öppna ögon och ser möjligheterna, förstå vad dessa ungdomar kommer göra om 10 eller 20 år. Det här är vår framtid!   

Jag och mina kollegor arbetar med ett av de mest konkreta sätt man kan generera tillväxt i vårt län. Nämligen med att hjälpa ungdomar med att upptäcka och tro på sin egen företagsamhet. Jag tror att nyckeln till våra positiva resultat är just det. Att de får en tro på sin egen företagsamhet. För om vi inte ger dom en tro på sig själva så spelar det ingen roll hur många vi är som hejar på vid sidan av. Jag är så tacksam för jag har förmånen att vara med och forma framtidens Norrbotten, att kunna erbjuda så många unga verktygen för att våga gå vidare med sina drömmar antingen som anställda eller företagare.

Vi är en ideell förening och inget av det vi gör hade varit möjligt utan det fantastiska stöd som vi har från våra samarbetspartners runt om i länet, vi samarbetar med stora och små, lokala och regionala företag. Vill du eller er organisation vara med? För att vi ska kunna fortsätta växa måste vi bli fler så vänta inte med att höra av dig. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Josenfin Wäppling Bernárdzon

Annons