Högre järnmalmspris stärkte LKAB

Luleå Årets har börjat bra för LKAB. Rörelseresultatet blev 1.710 miljoner kronor första kvartalet, jämfört med 171 miljoner samma period i fjol.

Nettoomsättningen var 5.541 miljoner kronor mot 3.768 i fjol.

Produktionsvolymen uppgick till 7,2 (6,9) miljoner ton och leveranserna till 6,6 (6,3) miljoner ton för första kvartalet. Det innebär en produktionsökning med fyra procent och ökning av leveranserna med fem procent jämfört med samma period i fjol. Av leveranserna utgjordes 86 procent av järnmalmspellets.

De främsta orsakerna till förbättringen i år är det effektiviseringsprogram som genomförts de senaste åren, högre järnmalmspris och en högre dollarkurs. Kursfördelarna har dock motverkats av tidigare gjorda säkringar.

— Det globala järnmalmspriset har ökat jämfört med det pressade marknadsläget vid början av förra året. Vi har stärkt vår operativa förmåga, produktionen är stabil och inriktningen är nu att fortsätta öka våra volymer inom ramen för de investeringar som redan tagits. Grunden är lagd för ett starkare och mer uthålligt LKAB, vilket innebär att även om prisläget framöver försämras, så är vi försiktigt optimistiska, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.

Vid torsdagens årsstämma i Luleå valdes Göran Persson till ny ordförande och Gunnar Axheim och Gunilla Saltin valdes in som nya ledamöter. Övriga i styrelsen är Leif Darner, Eva Hamilton, Bjarne Moltke Hansen, Hanna Lagercrantz och Ola Salmén.

Stämman beslutade att ingen utdelning ska utgå till ägaren staten för räkenskapsåret 2016.