Luleå aktuellt för batterifabrik

Luleå Luleå är en av tio orter som är aktuella för etableringen av Europas största batterifabrik. Det skriver företaget Northvolt i ett pressmeddelande.

Northvolt går vidare med att utreda följande lokaliseringar: Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping, Skellefteå och Västerås i Sverige, och Kotka-Fredrikshamn och Vasa i Finland.

Tidigare uppgavs att Boden var aktuellt för en etablering, men Boden finns inte med i Northvolts lista som presenterades under onsdagen.

Det handlar om en investering på 40 miljarder kronor, och fabriken som blir Europas största kommer att sysselsätta cirka 2.500 personer. Det gör investeringen till ett av Sveriges största industriella nyinvesteringsprojekt under 2000-talet.

I fabriken ska man tillverka litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi.

Besked om etableringen väntas till sommaren och bygget ska påbörjas under 2018 för att ha produktionen igång 2020.

Företaget är svenskt och grundades 2015 av Peter Carlsson under namnet SGF Energy. 2016 beviljade Energimyndigheten ett lån till företaget på 19 miljoner kronor för en förstudie för en batterifabrik. Vinnova har beslutat bidra med 10 miljoner kronor.

Ägare är Peter Carlsson via Rocarma Consulting och Harald Mix genom Vargas Invest. Peter Carlsson var Elon Musks högra hand på Tesla innan han sade upp sig från biltillverkaren 2015.