Peter Georgson vill starta mentorbank

Luleå Den erfarne och 78-årige näringslivsprofilen Peter Georgson vill starta en mentorbank som en resurs för unga, nya entreprenörer.

- Många unga skulle behöva en mentor. Det är vedertaget i dag att man kan ha mentor, men man kanske inte hittar någon, eller inte hittar rätt person, säger Peter Georgson.

En mentorbank skulle göra det lättare för nya entreprenörer att hitta någon som kan vägleda när det gäller finansiering, bankkontakter, affärskontakter och någon som kan ge råd och vägledning.

- Nya entreprenörer behöver någon att bolla idéer med, och det är bra bara att ha någon att prata med, någon att ringa om man får problem. Äldre skulle kunna ge tillbaka något av det de själva har fått på vägen. För oss häruppe är det viktigt att de unga får den rätta hjälpen, säger Peter Georgson.

Själv har Peter Georgson de senaste åren varit mentor åt Viktor Boman, när denne byggt upp en framgångsrik äggproduktion i Klöverbergsgården.

- I min omgivning finns flera duktiga människor som har lämnat sin dagliga verksamhet men fortfarande sitter inne med ett stort kontaktnät och inte minst en stor kunskap att kunna leda nya företagare och vara behjälpliga i olika kapitaldiskussioner.

Peter Georgson framhåller att Norrlandsfonden, Almi, LTU och andra gör viktiga insatser för företagandet, men att det skulle behöva kompletteras med en mentorbank.

- Varför inte bilda en mentorbank med ett  telefonnnummer till exempel på Luleå Näringsliv AB, som har som sin roll att utveckla företagandet i Luleå, säger Peter Georgson.

Peter Georgson har en lång karriär i näringslivet bakom sig, bland annat inom Procordiagruppen. När han gick i pension var han vd för Luleå Näringsliv AB. Som pensionär har han drivit det egna bolaget CMG Management, som bland annat hjälper nya företagare med marknadsanalyser och affärsplaner. Fram till nu i april har han i flera år varit ordförande för den nationella entreprenörstävlingen Venture Cup.