Solenerergi ska förbättra ishotellets lönsamhet

Kiruna Icehotel 365 som som stod klart i december är en del i strategin att förbättra lönsamheten för Icehotel.

Trots att Icehotel är känt över hela världen och har många bokningar och gäster från utlandet, har resultatet försämrats under åren och efter några år med nollresultat återinträdde ägaren Yngve Bergqvist som vd och styrelsen skulle ta fram en strategi för att vända resultatutvecklingen.

– Vintersäsongen har alltid gått jättebra men att tjäna in hela årets kostnader på 130 dagar har blivit allt tuffare, så vi var tvungna att göra en förändring. Och det fanns bara två vägar att gå, säger Yngve Bergqvist.

Den ena vägen var att öka intäkterna under vinterhalv­året och den andra var att skapa en reseanledning som tilltalar globala gäster året om. Styrelsen beslutade sig för det senare: att bygga ett ishotell som står kvar hela året.

Det nya hotellet på 2100 kvadratmeter består av en stomme med kylslingor i väggar och tak. Invändigt används samma is och design som till vinterishotellet. På taket sitter en stor solcellspark som driver kylanläggningen som gör att det aldrig blir varmare än -5 grader inne i hotellet. Den ger också ett överskott av energi som kan användas till andra delar i verksamheten, enligt Yngve Bergqvist.

Investeringen i Icehotel 365 har finansierats med externt ägarkapital och lån från Norrlandsfonden.

- När vi går in som finansiär i något nytt som ingen tidigare gjort är det alltid en högre risk, vilket gör att det krävs en stor del eget kapital. Finns inte pengar i bolaget så måste det in från annat håll. I det här fallet lyckades bolaget attrahera externt ägarkapital som gjorde investeringen möjlig, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.