SSAB kritiseras för att ha sponsrat Trump

Luleå SSAB sponsrade USA:s president Donald Trump med cirka 90.000 kronor, avslöjade Aftonbladet under måndagen. Nu får företaget kritik för donationen.

Det var genom SSAB:s dotterbolag SSAB Americas som donationen till Donald Trumps installationsceremoni gjordes den 22 februari. Det är vanligt att företag gör så i USA, syftet nu är att man vill vara med och dela på uppdrag när infrastrukturen i USA ska byggas ut.

”SSAB Americas intar inga politiska ståndpunkter, men bolaget är engagerat i frågor som är viktiga för stålindustrin. Där ingår handelspolitik, skattereformer, regeländringar och infrastruktursatsningar” skriver bolagets kommunikationschef Viktoria Karsberg enligt Aftonbladet.

Donationen kritiseras både av Utrikespolitiska institutet och av IF Metall vid SSAB i Luleå.

 – Jag är mycket skeptisk till företagssponsring av politiska partier. Det kan inte ligga i svenska företags intressen att sponsra den globala politik som Trump för, säger Mats Karlsson, som är direktör för Utrikespolitiska institutet, till Aftonbladet.

– Det är förkastligt, säger IF Metalls fackordförande vid SSAB i Luleå, Tomas Karlsson, till P4 Norrbotten. 

Donald Trump fick sammanlagt motsvarande 960 miljoner kronor i donationer, det största bidragsbeloppet någonsin. Barack Obamas tidigare rekord var mindre än hälften.

 

Annons