Northland stoppar verksamheten

Nya ägarna vill starta gruvan i Kaunisvaara om ett år. Foto: Lennart Håkansson

Abecede vill starta gruvbrytning i Pajala om ett år

Pajala Abecede, som avtalat med konkursförvaltaren om ett övertagande av Kaunisvaaragruvan vill få igång gruvbrytningen om ett år. Sedan vill de gå vidare och öppna Sahavaaragruvan också, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi hoppas få tillträde till hösten och sedan få igång produktionen i juli nästa år, säger Mats Leifland, talesperson för Abecede, till Svenska Dagbladet.

Innan produktionen kan komma igång krävs några, inte så små frågor, att lösa.

Starten måste finansieras, vilket beräknas kräva flera hundra miljoner kronor. Man måste komma överens med obligationsägarna som har fordringar i Northlands konkurs. Slutligen måste man följa det gruvtillstånd som länsstyrelsen meddelat, vilket bland annat innebär att man måste åtgärda brister i dammar och ett dike, och en lagstridig sänkning av grundvattennivån i området.

– Det är ovanligt att ett företag vill ha andra lösningar än vad tillståndet tillåter, säger länsstyrelsens miljöingenjör David Berggård till Svenska Dagbladet. 

Det är fyra näringslivstoppar som står bakom bolaget Abecede: Mats Paulsson, huvudägare i Peab, Bert Nordberg, ordförande i Vestas, Erik Selin, huvudägare i Balder, och Bruce Grant, huvudägare i Applied Value Group och tidigare anställd inom Kinneviksfären.

Tidigare var även Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg med, men det är han inte längre.

Annons