Alcatraz

Mathias Eriksson och Stefan Karlsson i det som ska bli Prison Island. Foto: Lennart Håkansson

Alcatraz 2

Fasaden är klädd med plåt som ska rosta. Foto: Lennart Håkansson

Luleås nya nöjesfält öppnar i höst

Luleå I november öppnar Luleås nya nöjesfält Alcatraz på Spantgatan. Det blir störst och unikt på många områden. En liknande anläggning finns inte någon annanstans i Sverige.

Entreprenörerna Stefan Karlsson och Mathias Eriksson gör tillsammans med fastighetsägaren Galären en investering på totalt 150 miljoner kronor för att skapa ett inomhus nöjesfält på 10.000 kvadratmeter. 

- Målgruppen är alla som villa gnugga hjärnan och utsätta sig för utmaningar på olika nivåer. Man kan också åka hit och bara äta och vara, eller besöka stora evenemang, eller dansa under kristallkronor. Det här blir perfekt för Luleå och Norrbotten, säger Stefan Karlsson.

Målgruppen är bred: alla åldrar, både privatpersoner och företag. Och godisälskare, lägger Stefan Karlsson till: Här öppnar Sveriges största godisbutik med 1.200 sorters godis.

Här kommer att rymmas en hall som kan växla mellan att vara gokartbana, mässhall, konferenshall, och hysa scenshower och dansgalor. 

I paintball-arenan ingår ett riktigt ånglok som man köpt av järnvägsföreningen i Karlsvik. Intill den ligger en lazerdome och spelhallar med arkadspel, bowling, shuffleboard och biljard, och även skytte- och golfsimulator. Det kompletteras med ett VR-nöjesfält där man kan testa olika miljöer och utmaningar i virtuell reality med VR-glasögon.

Det blir en mindre konferensdel för 200 gäster och stora konferenshallen rymmer upp mot 1.600 gäster, med mindre rum för mindre grupper och sällskap, bland annat kalasrum. Gästerna kan välja mellan fyra restauranger och två barer. Just nu anläggs badkaren i det som ska bli Norrbottens största spa med utomhusbassäng på terrassen.

En ny form av loppmarknad ska finnas i en hall. Där kan man hyra ett skåp för att sälja sina grejer. Alcatraz sköter sedan försäljningen och utställaren får betalningen.

En central del i anläggningen är fängelsedelen, föreställande Alcatraz, som byggs av företaget Prison Island. Där ska besökarna i olika celler lösa uppgifter för att få komma ut.

Mathias Eriksson var den som fick idén till satsningen.

- Det fanns så lite att göra här i Luleå. Skulle man göra flera aktiviteter fick man åka till olika ställen. Jag saknade något för alla åldrar under ett och samma tak, säger Mathias Eriksson, och lägger tilll:

- Jag hade inte tänkt så här stort, men vi eggade upp varandra.

Att fastighetsägaren Galärens Gunnar Tåhlin också gärna tänker stort, bidrog till att det nu skapas en anläggning vars motsvarighet inte finns i hela landet.

När anläggningen är i drift kommer närmare 70 personer att arbeta här, inräknat personalen i restaurangerna.

Det är byggföretaget Edito som bygger anläggningen.

Stefan Karlsson driver flera hotellanläggningar i Sverige. Tillsammans med Mathias Eriksson driver han Hotell Savoy i Luleå.

Annons