Malmfälten hos bostadsministern

Representanter för kommuner och näringsliv i Malmfälten besökte bostadsminister Peter Eriksson under tisdagen. Foto: Näringsdepartementet/Hans Öqvist

Malmfälten besökte bostadsministern

Stockholm Representanter för kommunerna och näringslivet i Gällivare och Kiruna besökte bostadsminister Peter Eriksson för att diskutera och informera om stadsflyttarna.

Förutom Gällivare och Kiruna kommuner samlade mötet på näringsdepartementet flera aktörer i Malmfälten: föreningen Byggherrarna, Folkhem Produktion AB, IQ Samhällsbyggnad, LKAB, Luleå tekniska universitet, Vinnova, NCC Building och banker. Initiativet till mötet kommer från bostadsminister Peter Eriksson.

- Det var en imponerande samling aktörer och beslutsfattare som hörsammat bostadsministerns inbjudan till mötet om stadsflyttarna i Malmfälten. Mötet bäddar förhoppningsvis för en intressant utveckling som rör skattefrågor, byggregler, byggteknik och för att säkra byggkapaciteten i Malmfälten, säger kommunalrådet i Gällivare Lars Alriksson.

Ett samverkansavtal ska arbetas fram, vars syfte är att få fler byggföretag att etablera sig i Malmfälten, för att få fart på byggena som behövs i stadsomvandlingarna.

- Därför har vi samlat så många aktörer som möjligt som är inblandade och skulle kunna göra nytta, för att diskutera läget. Målet är att vi ska skriva en överenskommelse där alla gör åtaganden om att vara med och driva på den här processen, säger Peter Eriksson, som framhåller att stadsomvandlingarna i Malmfälten är viktiga för hela Sverige.

Annons