Kjell Hjelm krönikebild

Kjell Hjelm

Nästa år blir turbulent

Krönika Kjell Hjelm funderar kring årets som snart är slut och vad vi kan vänta oss av det nya året som snart inleds. Och vad hans morfar hade sagt om #metoo.

Midnatt råder. Tyst det är i huset.

För mig är det exakt så just nu när jag sitter vid min dator och börjar skriva denna krönika. Tankarna går ofelbart dels till den kommande julhelgen och dels till kommande år. Till julen är vi lyckligt lottade som har möjlighet att fira den tillsammans med vår nära och kära. Önskar att alla människor hade det så.

I veckan kom nya och glädjande siffror från Arbetsförmedlingen. Ungdomsarbetslösheten har gått ner ordentligt. Jag är inte ett dugg förvånad över det. Sedan många år har vi haft en god kännedom om att vi skulle få stor arbetskraftsbrist eftersom det är så många 30 och 40-talister som nu gått i pension. Tyvärr är det för många som tvingats gå i pension när man fyllt 67 år, trots att man velat jobba kvar. En stor grupp aktiva pensionärer är redan nu ”räddare i nöden”.

Men vi får inte glömma grupper som ännu inte etablerat sig på arbetsmarknaden – nyanlända, ungdomar utan gymnasieutbildning och människor med funktionshinder. Vi kommer att behöva dem alla. Norrbottens många småföretagare är duktiga då det gäller att lotsa in dessa in i anställning. Många av de nyanlända är också klart intresserade av att starta eget företag. Med tanke på november månads siffror avseende nya företag i Norrbotten, så gäller det att vi jobbar vidare med underlättande och minskande av byråkrati. En liten företagare jobbar med samma regelverk som ett jätteföretag med tusentals anställda. Det är inte okey.

Nästa år kommer att bli lite turbulent enligt min personliga uppfattning. Vad händer mellan USA och Nordkorea? Två personer, Donald Trump och Kim Il Yung vars like vi inte tidigare upplevt. Verkar ibland som två hormonstinna tonåringar som till varje pris ska visa sig störst bäst och vackrast. Skrämmande med dessa labila och oförutsägbara landsledare.

Fake news! Att en person har kunnat underminera trovärdigheten för media på det här sättet är för mig obegripligt. Min erfarenhet av journalister är att nästan alla är kunniga och seriösa. Naturligtvis finns undantag, som i alla andra yrken. Men det som sker i USA där i princip alla journalisters frågor och reportage ifrågasätts, påminner mer om diktatur.

Personligen har jag alltid stridit för vikten av journalistik och det är synd att bevakningen i norra Sverige mer eller mindre försvunnit. Vi har i länet många kompetenta journalister som jag med största glädje läser deras artiklar både i tidningar och på nätet. Nät- och papperstidningar ligger på en hög nivå med aktualitet och seriositet.

Brexit ska enligt senaste rapporten nu närma sig en överenskommelse – jag betvivlar att så kommer att ske. Alltför mycket står på spel både då det gäller Irland och Skottland. Vi får innerligt hoppas att Sveriges regering lyckas med bilaterala avtal med Storbritannien eftersom det är en stor handelspartner för många företag i Norrbotten.

Amorteringskravet verkar lägga en matta över bostadsrättspriserna för närvarande. Men nedgången började egentligen tidigare med de skärpta kraven från bankerna. Kanske rentav nyttigt med en marknadsstabilisering då det gäller priserna, framförallt på bostadsrätterna i storstäderna.  Men det saknas en lösning för reavinstbeskattningen vid försäljningen. Många som vill sälja sina hus kan inte göra det på grund av dels reavinstbeskattningen och dels att det inte går att köpa en bostadsrätt alternativt hitta en hyreslägenhet.

Angående #metoo, så tänker jag ofelbart på min gamle morfar. Han sa alltid att ”Man ska behandla människor som man själv vill bli behandlad”. Jag tycker det är tänkvärda ord och som borde gälla för oss alla.

Finland firar 100 år. Grattis till världens bästa granne! Norra Finland och Norrbotten har i många år haft ett nära och givande samarbete. Målsättningen har hela tiden varit att tänka gränslöst. Världens fredligaste gräns, borde egentligen vara värd Nobels fredspris!

 Kjell Hjelm

Ordförande för Företagarna i Norrbotten.

Annons