Li Skarin (1)

Li Skarin, vd för Luleå Näringsliv AB.

Krönika: Våga byt jobb

Krönika Våga byt jobb, skriver Li Skarin i sin krönika efter några månader som ny vd för Luleå Näringsliv.

Byta jobb är en sak. Att byta bransch en annan. Att sen byta stad, arbetskamrater, och delvis byta liv är minst sagt omvälvande. Det har varit härliga och hektiska första två månader som vd på Luleå Näringsliv och det har verkligen slagit mig hur hårt alla kämpar för att Luleå och regionen ska växa och utvecklas.

Jag har jobbat inom mediabranschen och journalistiken hela mitt vuxna liv. Jag har ätit, sovit och levt i radions, TV-fabrikens, och mediabranschens tunnlar. Och hjälp vad det är smärtsamt att lämna sin gamla trygga tunneltillvaro för nåt helt nytt, nåt nytt där man inte har 100 procents koll, och där man måste ta rygg på andra och lära sig nya saker. Nyttigt, utvecklande och läskigt på en och samma gång och jag rekommenderar det å det varmaste till alla.

Jag var alltid den där tjejen som skulle vara bäst på allt, som tyckte det var slitsamt och pinsamt att testa på nya saker där jag inte visste om jag skulle ha koll eller lyckas. Eller då jag inte visste om jag skulle vara bäst helt enkelt. När jag var yngre ogillade jag när gympaläraren tyckte att vi skulle spela tennis eller hoppa från högsta trampolinen, men föreslog han längdskidor, orientering, eller buggkurs då var jag pepp. Opepp på det okända och superpepp där jag kunde briljera.

Så himla fegt tänker jag idag. Att alltid försäkra sig om att vara bäst, eller alltid klara av allt utan att be om hjälp är inte så utvecklande. Då är det skönt att bli vuxen, ja, till och med att bli äldre. Att känna att man har en grundkapacitet som är bra och tillräcklig och att man alltid kan fortsätta att lära sig nya saker. Att det som formar en till företagare, medarbetare eller ledare är inte den enskilda branschkunskapen, eller de enskilda sakfrågorna, utan det är den samlade erfarenheten och den ackumulerade kompetensen. 

I vårt ”Luleå Näringslivs lag” finns det både sprinters och distanslöpare. Det finns skickliga bollspelare, starka tekniska individer, omtänksamma lagspelare, forwards och backar. Till och med en jäkligt bra fd motorcross-kille. Det är ett väldigt bra lag med andra ord. Förutom lagets sammansättning så förstår jag också nu staden Luleås framgångsrecept mycket bättre. För man måste ändå säga att Luleå röner framgångar när det gäller utveckling och tillväxt. Och receptet är ingen hemlighet, receptet är ett extremt intensivt och tätt samarbete över alla möjliga och omöjliga gränser.

Luleås näringsliv hade aldrig varit så intressant eller framgångsrikt utan Luleå Tekniska Universitet eller samarbetet med kommunen och alla duktiga enskilda företagare och medlemmar. Kommunalrådet Niklas Nordström är självklart en ovärderlig och stark motor för tillväxt, tillträdande Lenita Ericson har mycket att komma med, men Luleå har också duktiga oppositionspolitiker som till exempel Anders Josefsson och många andra viktiga profiler från andra partier. Såväl vassa tjänstemän som politiker. Vassa sportklubbar och vassa företagare. Det behövs ett lag med många olika kvaliteter för att nå framgång.

Men det som gör mig allra mest stolt i mitt nya uppdrag det är företagen och medlemmarna vi företräder. Kraften i att ungefär 300 medlemsföretag, miljardstora och pyttesmå, förenar sig och går samman för att utveckla den gemensamma spelplanen, för att stärka sin konkurrenskraft, den kraften är rejäl.

Självklart har vi ett litet lopp att lubba då Luleå har tusentals företagare och vi självklart vill få med alla. Men det är vårt ansvar att visa på medlemsnyttan, visualisera uppväxlingen av medlemmarnas instoppade slantar. Medlemmarnas åsikter och behov genomsyrar hela bolaget genom våra branschråd, och de gör ett galet bra jobb. De involverar studenter, de ser till att satsa på kompetenshöjning, de skapar mötesplatser, de bjuder upp till diskussion och värnar sin bransch och sin stad. Utan branschråden vore vi fattiga.

Så lite högtidligt och lagom till juletid vill jag summera mina första erfarenheter av vd-jobbet på Luleå Näringsliv med följande ord: Våga byt jobb. Våga byt bransch. Våga byt stad. Våga byta idéer och kunskap mellan varandra. Och inte minst, våga lita på laget istället för bara jaget.

Li Skarin, vd för Luleå Näringsliv AB 

Annons