Guide Natura satsar på kajakcenter och unikt boende

Piteå Guide Natura har tecknat avtal med en researrangör från England för att nå ut till den internationella marknaden. Ägaren Hansi Gelter planerar även att bygga ett nytt kajakcenter – och ett innovativt boende i Piteå skärgård.

Hansi Gelter startade Guide Natura som ett hobbyföretag för 17 år sedan och från början erbjöd han bara uthyrning av kajaker. Hans heltidsjobb på Luleå tekniska universitet gjorde att det inte fanns tid till att utveckla turistföretaget, men 2016 kom beskedet som skulle förändra allt.

- Min tjänst blev uppsagd och jag bestämde mig för att satsa allt på Guide Natura. Under sommaren började jag med turbåtstrafik i Piteå skärgård – och det gick över förväntan trots att vi hade dåligt väder i princip varje dag, säger han.

Ett första steg i utvecklingen av Guide Natura har varit att lyfta fram och erbjuda fler upplevelser. Hansi Gelter har valt att bland annat satsa på uthyrning av skärgårdsstugor, friluftsutrustning och guidade turer i Bottenvikens kust och skärgård.

- Min dröm är att bygga ett alternativt boende i skärgården – och jag har faktiskt kommit en bit på vägen. Men jag vågar inte avslöja något förrän jag har fått ett okej av myndigheterna, säger han.

Hansi Gelter har idag två kajakcenter, men han har långt gångna planer på att bygga ett till i Renöhamn. 

- Jag väntar på tillstånd från Länsstyrelsen. Jag har ställt dit en boda, men jag vill även bygga ett riktigt café och en liten butik i hamnen, säger han.

Hansi Gelter har dessutom tecknat avtal med en researrangör i England. En unik möjlighet som redan har börjat betala sig.

- Från och med nu kommer jag att arbeta året runt och satsa på den internationella marknaden. Jag erbjuder mina gäster personliga upplevelser och jag har redan börjat få in förfrågningar – vilket känns jätteroligt, säger han.