Kvinnorna i majoritet i Styrelseacceleratorn

Luleå Femton blivande styrelseledamöter deltar i ABI:s styrelseaccelerator som nu har startat sin andra omgång, I år är 75 procent av deltagarna kvinnor, 11 av 15.

Styrelseacceleratorn drivs av inkubatorn Arctic Business Incubator med syfte att erbjuda unga yrkesaktiva personer chans att utvecklas och engagera sig i nya startup-bolags styrelser.

Deltagarna träffas under ett år och genomför fem workshops. Det ordnas också ett möte med entreprenörerna som är verksamma i ABI.

Det är andra året som programmet genomförs.

- Nu har vi förfinat det och gjort det mer anpassat till bolag och talanger, säger Leila Ashrafi, ABI, som tillsammans med Niklas Österberg leder Styrelseacceleratorn.

Deltagarna i Styrelsecceleratorn kommer från ABI:s egna nätverk, och ur Norrbottens Handelskammares projekt Checkpoint Young. Satsningen stöttas också av Region Norrbotten.

- Vi vill intressera entreprenörerna att ta in folk i styrelsen eftersom vi ser att det kan öppna nya dörrar och ger en skjuts framåt, säger Leila Ashrafi och tar som lyckade exempel när jurister tagit plats i styrelsen för techbolag.

Av de som deltog i första omgången är flera nu styrelseledamöter och en har också blivit ordförande i startup-bolag.