Ny snöakademi ska hjälpa industrin

Luleå Luleå tekniska universitet ska leda en ny snöakademi som ska ta fram bättre snökunskap, till nytta för fordons- och däcktestindustrin. Även skidindustrin kan dra nytta av den nya kunskapen.

– Det finns så mycket praktisk kunskap inom fordons och däcktestindustrin och på skidanläggningar om snö. Vi vill ta hand om den förvärvade praktiska kunskapen och sätta vetenskap på den för att komma ännu längre när det gäller kunskap om snö, säger Johan Casselgren, biträdande professor inom experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet, och en av ledarna för Snöakademin.

Snöakademins mål är att bättre förstå materialet snö. Hur man tillverkar snö så att den får samma egenskaper som naturlig snö? För fordonsindustrin är det friktionen kopplat till snö som är intressant. 

– Däcktillverkare vill förstå snön bättre för att kunna utveckla bättre vinterdäck för att göra transporter säkrare. För skidindustrin handlar det om att vi ska kunna åka skidor även om klimatet blir varmare, säger Johan Casselgren.

Den nya snöakademin ska starta under 2018.

Det treåriga projektet finansieras av LTU, Tillväxtverket, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, fyra fordons- och däcktestföretag och kommunerna Piteå, Älvsbyn, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog. Totalt satsas 5 miljoner kronor.