Arctic Bath 1

Bertil Harström och Johan Kauppi är arkitekterna bakom den nya turistanläggningen. Bild: Johan Kauppi

Arctic Bath 2

Arctic Bath kommer bland annat att ha sex separata hotellrum. Bild: Johan Kauppi

Arctic Bath 3

Vittjärvshus står redo att bygga Arctic Bath så fort allt kapital är säkrat. Bild: Johan Kauppi

Arctic Bath öppnar till hösten

Harads Arctic Bath har kämpat i tre år med att få till alla beslut, tillstånd och den privata finansieringen av en flytande turistanläggning i Harads. Nu är invigningen planerad till hösten och man söker en driftansvarig.

Turerna har varit många kring Arctic Bath och byggnationen av turistanläggningen i Harads har skjutits fram flera gånger. En orsak var att planerna växte med komplettering av sex flytande hotellrum vilket krävde en mer omfattande miljöbeskrivning. Det har även varit problem med att hitta riskkapital.

– Nu har vi klart 70 procent varav 35 procent kommer från Länsstyrelsen i form av investeringsstöd. Vi har även fått klart med kommunalt vatten och avlopp samt påkoppling till elnätet och fiber. Vi kommer därför att kunna ha en hållbar och mer långsiktig lösning, säger AnnKathrin Lundqvist, projektledare sedan ett år tillbaka.

Från början hoppades delägarna i Arctic Bath att de skulle hitta en investerare i Sverige för den sista delen i finansieringen, men nu lutar det mer mot utländskt kapital.

– Vi har kontakt med bland annat både den tyska och finska marknaden och det känns spännande. Så fort vi har klart det sista privata kapitalet så börjar vi att bygga.

Det kommer att ta cirka sex månader att bygga Arctic Bath på Luleälven. Anläggningen kommer bland annat att bestå av kallbad, spa, restaurang, bar, lounge och sex separata hotellrum. Just nu söker de efter en driftansvarig och AnnKathrin Lundqvist ser positivt på framtiden.

– Vi har arbetat med det här i tre år och nu vågar vi äntligen se målet. En privat investerare är den sista pusselbiten, men jag är inte orolig. Det är så lite som saknas nu att vi inte ens tänker på att det inte skulle lösa sig.

Annons