Innovation Game får 16 miljoner

Skellefteå EU-projektet Innovation Game har fått 16 miljoner kronor för att bredda och höja kvaliteten på spelinriktad innovation i norra Norrland. Det drivs av Skellefteå Science Park i nära samarbete med Arctic Game Lab.

Fler kvinnor till spelbranschen, 30 nya anställningar, tio lanserade spel och en spelstudio i Stockholm. Det är några av de förväntade resultaten för projektet Innovation Game.

2014 beslutade Skellefteå kommun, tillsammans med Piteå och Boden att satsa på spelindustrin och sedan 2016 är även Luleå kommun partner i Arctic Game Lab. På ett år gick regionen från inga till nästan 30 spelutvecklare på heltid.

Innovation Game är nästa steg i utvecklingen. Man ska med 16 miljoner kronor öka både bredden och spetsen i innovationsarbetet för att skapa möjligheter för kommersiell framgång.

Projektet ska hjälpa till med samarbetspartners för spelbolag, ge möjligheter till att testa spelidéer i ett spellabb och ge nyanlända kompetens inom digital teknik. Innovation Game ska också skapa en spelutvecklingsstudio i Stockholm och driva kreativa verkstäder med fokus på kvinnor, unga vuxna och fysiskt funktionsnedsatta för att få en mer jämställd arbetsmarknad.

Den globala datorspelsmarknaden förväntas nå en omsättning på 567 miljarder kronor i år. Svenska bolag är framgångsrika globalt men finns främst i Stockholmsområdet