Systembolaget

En stor del av Systembolagets försäljning i Arjeplog och Haparanda tros hamna utomlands, enligt Sveriges Bryggerier. Foto: Dmitry G/Wikipedia

Öl flödar över gränserna

Arjeplog/Haparanda I Haparanda säljer Systembolaget nästan fyra gånger så mycket öl per invånare som rikssnittet. I Arjeplog är siffrorna också ovanligt höga.

Enligt branschorganisationen Sveriges bryggerier beror den höga försäljningen på en stor andel utländska kunder som passar på att köpa öl i Sverige.

Sveriges bryggerier konstaterar samtidigt utifrån en rapport som tagits fram att ölförsäljningen på Systembolaget i Skåne är låg, något som beror på närheten till Danmark och Tyskland. I Trelleborg såldes 7,6 liter per person, alltså bara 6,8 procent av försäljningen i Haparanda.

I Arjeplog såldes 95,9 liter öl per invånare.

- Det mest effektiva sättet att stoppa smugglingen är att minska prisskillnaderna. När smugglingens höga vinster försvinner så försvinner också verksamheten. Det är dags att jämna ut prisskillnaderna och ta tillbaka både skatteintäkter och kontrollen över alkoholpolitiken, säger Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier, i ett pressmeddelande.

Annons