Per-Erik Lindvall ska leta malm med drönare

Luleå Per-Erik Lindvall, förre teknikdirektören på LKAB, har bildat ett nytt företag, Brexia Business AB, som ska leta malm med hjälp av drönare.

Vid Strims pitch i Luleå under torsdagen presenterade han sin idé som går ut på att skicka upp en svärm på upp mot tio drönare med sändare och mottagare, så kallad svärmteknologi. På så sätt görs geofysiska mätningar som ger en bild av hur det ser ut under markytan.

- Vi gör samma sak som Google Earth, fast under markytan, säger Per-Erik Lindvall.

Resultatet blir en prospektering som är billigare än nuvarande metoder och ger tredimensionella geologiska modeller som kan presenteras i VR eller med 3D-modeller. Metoden kallas Georeality.

- Det stora är att kunna flyga med många drönare samtidigt. Det ger massor med mätvärden. Kärnan i det här är kunskapsinnehållet, analysen och tolkningskunskapen, säger Per-Erik Lindvall.

Han arbetar tillsammans med tre professorer vid LTU, Jerker Delsing, Maxim Smirnov och Thorkild Rasmussen.

- Det är otroligt glädjande att jobba i den här kreativa miljön. Jag kan komma med idéer men behöver inte ha lösningarna, säger Per-Erik Lindvall och ler.

Företaget har funnits i ett halvår. Nästa steg är att göra en förstudie om projektet. Därefter kan det bli aktuellt med breddat ägande, affärer med gruv- och prospekteringsföretag och forskningsuppdrag inom LTU. 

Under torsdagen deltog han i en pitch arrangerad av Vinnovas progam Strim och EU-projektet EIT Raw Materials där deltagarna kan vinna 600.000 kronor. (Läs mer om pitchen här)