Pitch med 17 affärsidéer för gruvindustrin

Luleå Under torsdagen arrangerades en tävling för innovationer i Luleå. 17 projekt- och affärsidéer som kan utveckla gruv- och metallindustrin tävlade om 600.000 kronor.

Pitchen arrangerades av Vinnovas program Strim i samarbete med EU-projektet EIT Raw Materials.

Deltog gjorde både nya entreprenörer med en helt ny idé, som LKAB:s förre teknikdirektör Per-Erik Lindvall med nybildat enmansbolag (läs mer om det här) och etablerade företag som Mobilaris och Shorelink med idéer om hur befintlig verksamhet kan förbättras.

Idéerna spände från avancerade IT-lösningar och system för datainsamling och styrning av processer, om drönare för prospektering från luften och för undersökning inne i trånga gruvgångar, till handfasta saker som bättre tänder i skopor och effektivare bergbultar.

Charlotte Andersson, programdirektör för Strim var nöjd med evenemanget.

- Det har varit jättespännande och ett brett spann mellan mindre startups och större industrier, över hela värdekedjan från prospektering, över drift och till återställning, sa Charlotte Andersson när pitchen var över.

Hon sitter med i juryn som nu ska välja ut vilken av de presenterade idéerna som vinner 600.000 kronor. Vem som vinner meddelas den 1 mars.

Strim står för Strategic Research and Innovation Agenda for the Swedish Mining and Metal Producing Industry. Det är statliga Vinnova som är huvudman för programmet och LTU är värd och samarbetspartner.

EIT Raw Materials (där EIT står för European Institute of Innovation and Technology) är EU:s största innovationssatsning någonsin inom råvaror. Uppdraget är att stärka den europeiska råvaruindustrin genom att bygga nätverk och finansiera start-ups och större innovationsprojekt.