Tor Björn Minde

Tor Björn Minde i datahallen Sics Ice. Foto: Lennart Håkansson

Rise Sics North växlar upp

Luleå På ett år har Rise Sics North AB i Luleå nått en omsättning på 17 miljoner kronor och har över 60 företag i sitt nätverk. I år ska man tredubbla anläggningskapaciteten i världens första och enda öppna anläggning för forskning om datacenter, skriver Arctic Mirror.

Över 20 av företagen har projekt igång i den öppna anläggningen för forskning om datacenter. Bland annat ABB och Ericsson.

I Coops gamla lager i Luleå ligger numera världens enda öppna datacenter för big data- och anläggningsforskning, Sics Ice.

- Syftet är att stärka kompetensen nationellt och i regionen, för att vår industri ska bli bättre, säger Tor Björn Minde, vd för statligt ägda Rise Sics North AB som driver datacentret.

Nu sysselsätts 11 personer i verksamheten. Rekrytering av en forskningsledare pågår.

I år ska datakapaciteten tredubblas och omsättningen öka till 25 miljoner enligt planerna.

- Det har gått helt enligt strategin så här långt. Det finns intresse från Europa också, säger Tor Björn Minde.

Orsaken till intresset är att datacentret är unikt därför att det är öppet för alla. Under det år som gått har man haft 120 besök av företag, forskare och myndigheter.

Facebook bedriver för närvarande ingen forskning här, men har skänkt 12 trippel-rack med 1.400 servrar som kan användas i forskningen.

Datacentret drivs av Rise Sics North AB, som är dotterbolag till Rise Sics AB som är dotterbolag till Rise AB som är ett helt statligt ägt forskningsbolag.

Regionala huvudintressenter i Rise Sics North är länsstyrelsen, Region Norrbotten, Luleå kommun, LTU, Vattenfall, Ericsson, ABB och Eon.

Annons
Koneo -worklife -620x 320
Annons
Dundret -380x 512