Telia inviger digital motorväg

Luleå Under torsdagsförmiddagen invigdes den 125 mil långa fiberkabeln Backbone North, mellan Örebro och Luleå.

Telia har investerat drygt 400 miljoner kronor i den nya kabeln, som är den största investeringen i digital infrastruktur i Sverige sedan millennieskiftet.

Backbone North är ett fibernät som ska stärka norra Sveriges attraktionskraft för etableringar av internationella datacenter.

- Luleå är ett av våra satsningsområden, det är ett av de ställen där vi växer, sa Hélène Barnekow, vd för Telia Sverige när hon talade vid invigningen.

Totalt satsar Telia cirka 12 miljarder kronor i fibersatsningar runt om i Sverige den närmaste tiden.

Den 125 mil långa Backbone North sträcker sig från Örebro i söder till Luleå i norr. Hastigheten i fiberkabeln är cirka 1 miljon gånger snabbare än i en vanlig villafiberkabel. Den kommer att göra datatrafiken, snabbare och säkrare och påverkar hela det digitala nätet i norra Sverige, även den mobila datatrafiken.

Landshövding Sven-Erik Österberg talade om betydelsen för Norrbotten av bra digitala förbindelser.

- Det är helt nödvändigt för oss om vi ska fortsätta utvecklas och vara en viktig del i det moderna Sverige. Det kommer att bli omöjligt att sälja sitt hus om man inte har en ordentlig uppkoppling, sa Sven-Erik Österberg.

Vid invigningen talade också Facebook Sveriges vd Sam Rihani och vd för Telias dotterbolag Skanova, Henrik Norrbom. Det är Skanova som arbetar med fiberutbyggnaden.