Northland stoppar verksamheten

Abecede som äger anrikningsverket i Kaunisvaara köper även omlastningsstationen i Pitkäjärvi. Foto: Lennart Håkansson

Abecede köper mer av Northlands konkursförvaltare

Pajala Abecede AB, som tidigare köpte anrikningsverket i Kaunisvaara av Northlands konkursförvaltare, köper nu även omlastningsstationen utanför Svappavaara, skriver Haparandabladet.

- Det är ingen tvekan om att förutsättningarna för uppstart är betydligt bättre nu än när vi köpte anrikningsverket, säger Abecede:s styrelseordförande Mats Leifland till Haparandabladet.

Abecede köpte mångmiljardanläggningen i Kaunisvaara för 50 miljoner kronor. Nu köper man omlastningsanläggningen i Pitkäjärvi för 2 miljoner kronor av konkursförvaltaren Hans Andersson. Den ursprungliga investeringen i Pitkäjärvi var på 900 miljoner kronor.

Enligt Abecede:s styrelseordförande är förutsättningarna för en start av anrikningsverket bättre nu när järnmalmspriset och dollarkursen gått upp.

Inför en eventuell start är det viktigt för bolaget att ha kontroll över hela logistikkedjan. Men någon start av gruvan i närtid är inte aktuell. 

Bakom bolaget Abecede finns flera tungviktare i näringslivet: Erik Selin, vd och huvudägare i fastighetsbolaget Balder, Bert Nordberg, styrelseordförande i danska Vestas, Mats Paulsson, huvudägare i Peab, Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande i BP och Volvo, och Bruce Grant som är huvudägare i Applied Value Group.

Annons