LKAB köper Focusfastigheten i Malmberget

Malmberget Fastighetsbolaget Focusfastigheten i Malmberget AB har sålt sina hyreshus med totalt 132 bostäder och lokalytor till LKAB.

Affären omfattar hela kvarteret Entitan i centrala Malmberget. Där finns förutom hyreslägenheter flera affärslokaler, bland annat Dannes Grill, Restaurang Malmberget, ett par frisörsalonger, Dobbins och Missionskyrkan.

Anledningen till affären är samhällsomvandlingen i Malmberget.

– Vi har fört en öppen och bra dialog i drygt två år. Nu är vi glada över att vi har kommit till den här lösningen med fastighetsägarna där båda parter är nöjda, säger Alexander Kult, samhällsomvandlare på LKAB.

Fastighetsägarna hade möjligheten att välja mellan att LKAB beställer och låter bygga ersättningsfastigheter, eller att ersättas med en summa pengar. Man valde pengar, vilket innebär att ett engångsbelopp betalas ut från LKAB till fastighetsägarna. Penningsumman är marknadsvärdet på fastigheten enligt den individuella värderingen plus ett tillägg på 25 procent.

Överlåtelsen sker den 2 maj.

Det är den andra stora fastighetsaffären i Malmfälten som beror på samhällsomvandlingen. Under onsdagen offentliggjordes att LKAB köper bostadsrättsföreningen Ortdrivaren i Kiruna.