Ortdrivaren F Johan Arvelius

Kvarteret Ortdrivaren med Snusdosan och Spottkoppen till vänster, Mullbänken i mitten och Berlinmuren till höger. Foto: Johan Arvelius

LKAB köper Ortdrivaren

Kiruna LKAB har köpt de 138 bostadsrätterna i bostadsrättsföreningen Ortdrivaren i centrala Kiruna. Det är det största fastighetsköp LKAB gjort hittills.

Det är den första bostadsrättsföreningen som säljer sina fastigheter till LKAB i samband med samhällsomvandlingen.

I måndags hölls den andra av två föreningsstämmor i bostadsrättsföreningen Ortdrivaren om försäljningen till LKAB. Alla närvarande medlemmar röstade för en försäljning. Alla medlemmar har fått erbjudande att bo kvar, med oförändrad hyra, som hyresgäster hos LKAB Fastigheter.

– Jag har haft många dialoger, både personliga och i stormöten, vilket har varit avgörande för att hitta en framkomlig väg som känns bra för alla inblandade, säger Linus Niva, samhällsomvandlare hos LKAB.

Alla bostadsrätter har värderats individuellt. LKAB har köpt bostadsrättsföreningens fastighet för det sammanlagda värdet av alla bostadsrätter som finns i föreningen. Det är det största fastighetsköp LKAB gjort hittills och enligt LKAB, en viktig milstolpe i samhällsomvandlingen.

Annons