Norrbotten får viktig roll i Arktis

Tromsö Sveriges utrikesminister Margot Wallström prisar det norrbottniska initiativet till en strategi för Arktis som presenterades i Tromsö under måndagen. Hon säger till Affärer i norr att hon vill öka Sveriges aktivitet och ge Norrbotten en ledande roll i det internationella samarbetet i Arktis.

- Vi ska ge de här frågorna större skjuts och Norrbotten kommer att bli hemvist för många av åtgärderna, säger Margot Wallström till Affärer i norr.

Margot Wallström, som deltog i konferensen Arctic Frontiers i Tromsö under måndagen, vill att Sverige ska ägna mer uppmärksamhet åt utvecklingen i Arktis. Nyligen har Sverige utsett en ambassadör till Arktiska rådet.

- Jag kommer själv att engagera mig mer i Arktiska rådet och Barentssamarbetet. Jag tror mycket på folk-till-folk kontakter och Norrbotten och Nordnorge har hittat en väg framåt, säger Margot Wallström.

Hon pekar på några viktiga samarbetsområden i det arktiska området: forskningen vid högskolor och universitet, näringslivets utveckling, kommunikationerna och infrastrukturen, och digitaliseringen.

- Jag tycker att finns en stark vilja till samarbete här och en god atmosfär. Här finns en jättestor potential som vi ska använda, säger Margot Wallström. 

Det var under konferensen Arctic Frontiers i Tromsö som den norrbottniska strategin för Arktis presenterades. Det är Tillväxtberedningen, som består av politiker från Region Norrbotten och länets kommuner, som arbetat fram Norrbottens politiska plattform för Arktis.