Två Luleåstartups till både ABI och rymdinkubatorn

Luleå Fem nya bolag har tagit plats i Arctic Business Incubator. Två av dem är från Luleå, och de två Luleåföretagen är också med i den nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden, vilket ger dem ytterligare 500.000 kronor var.

De två Luleåföretagen är Sol-ionics och Wilda spårning.

Sol-ionics har utvecklat nya halogenfria ioniska vätskor (oljor och smörjmedel) för användning av rymdindustrin. De har även stor potential för att användas i annan industri. De kan göras elektriskt ledande vilket gör att de kan avleda statisk electricitet.

Wilda spårning har med hjälp av rymdteknik utvecklat ett basstationsfritt kommunikationssystem som ska bidra till att revolutionera och underlätta räddningsarbete vid stora skogsbränder

Förutom ABI:s startpeng på 50.000 kronor får de 500.000 kronor från nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden. Totalt har rymdinkubatorn antagit fyra nya startups. De andra två är Cystellar, Linköping, som utvecklat en molnbaserad data-plattform för jordbruks- och transportsektorn, och Flypulse, Trollhättan, som har utvecklat ett drönarsystem som levererar hjärtstartare (defibrillatorer) för att så snabbt som möjligt kunna behandla hjärtstopp som inträffat utanför sjukhus.

De övriga tre företagen som tagits upp i den Luleåbaserade inkubatorn Arctic Business Incubator är Skellefteåföretagen:

Grand Pike som är en spelstudio som utvecklar spel för mobil och tablets. Första titeln heter Summoners League och är ett så kallat Real-time-strategy spel (RTS) som utspelar sig i magisk fantasymiljö. 

Icross flyfishing har tagit fram en produkt som gör att sportfiskare kan nå och komma åt helt nya platser att fiska på. Produkten är enkel att transportera och ta med.

Once Upon publicing är en ny app som gör det enkelt att omvandla bilder och minnen från mobiltelefonen direkt till en fysisk bok, istället för att bilderna sparas digitalt och glöms bort.

Sedan starten 2005 har ABI coachat över 150 startups. Bolag som Behaviosec, Pizza.nu, Satmisson, D-Flow Technology, Netrounds och Biocool.