Isolamin

Isolamin i Överkalix har gjort en energikartläggning av verksamheten. Foto: Energikontor Norr

Isolamin minskar koldioxidutsläpp och kostnader

Överkalix Isolamin i Överkalix genomför energisparande som samtidigt minskar företagets kostnader med över en miljon kronor per år.

Isolamin tillverkar sandwichelement och systemlösningar för marin-, bygg- och industrimarknaden. I början av året gjorde man en energikartläggning av verksamheten som bedrivs i lokaler på 14.000 kvadratmeter.

Man kom fram till att små insatser på sammanlagt 30.000 kronor för bättre energiansvändning, skulle spara 70.000 kronor per år. Ännu mer om man åtgärdar ventilationen.

- Det finns mycket pengar att spara, men givetvis också miljö. Efter åtgärderna på ventilationsfronten kommer vi spara cirka 2 miljoner kilowattimmar från fjärrvärmeverket. Det innebär att 150.000 liter eldningsolja slipper brännas vilket motsvarar koldioxidutsläpp på nära 400 ton per år. Vi kommer även att frigöra ytor, få en bättre produktionslokal och en bättre arbetsmiljö för de som jobbar här, säger Magnus Hansson, platschef på Isolamin. 

Om Isolamin genomför åtgärderna som framkom efter energikartläggningen så kan man spara 1,3 miljoner kronor årligen. Investeringen i ventilationssystemet, där det finns mest att vinna, ligger på cirka 10 miljoner kronor.

Isolamin fick hjälp av Energikontor Norr med energikartläggningen. Energikontor Norr är ett företag ägt av Region Norrbotten och de 14 kommunerna i Norrbotten, och verkar som en oberoende kompetensresurs.

Annons