SSAB masugn

Fossilfri stålproduktion skulle betyda mycket för de globala klimatförändringarna. Foto: Lennart Håkansson

SSAB, LKAB och Vattenfall bildar joint venture-bolag

Luleå SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett joint venture-bolag för att driva projektet som ska ta fram en fossilfri process där man kan göra stål utan kol.

De tre företagen kommer att äga en tredjedel var av det nya företaget som ska driva initiativet "HYBRIT" framåt. Det handlar om en tillverkningsprocess som inte släpper ut koldioxid, utan vatten.

 HYBRIT är ett mycket viktigt initiativ för SSAB och ett fossilfritt Sverige 2045. Med utgångspunkt i ett Joint venture-bolag kan vi på ett effektivt sätt arbeta tillsammans för att komma bort från rotorsaken till koldioxidutsläppen i stålindustrin, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

– Att vi nu bildar ett gemensamt bolag för utvecklingen av HYBRIT visar på vår starka tro på att det är möjligt att utveckla en fossilfri produktionskedja hela vägen från gruvan genom stålverket. Lyckas vi är det ett teknikgenombrott som globalt kan bidra till att kraftigt begränsa klimatförändringarna, säger Jan Moström vd och koncernchef LKAB.

I och med bildandet av det gemensamma Joint Venture-bolaget inleds nu också rekryteringensprocessen för att hitta en vd. I styrelsen sitter Martin Pei, styrelseordförande, Åsa Sundqvist, styrelseledamot, Andreas Regnell, styrelseledamot och Olle Wijk, adjungerad styrelseledamot.

Under Almedalsveckan presenteras projektet vid en debatt under rubriken ”Vaknat med klimatångest – lösningarna finns, men kanske inte där du tror”.

 

Annons