Turism Icehotel

Turismen ökar i Sverige. Utländska turister besöker Icehotel i Jukkasjärvi. Foto: Lennart Håkansson

Turismen ökade med 18,3 miljarder

Luleå Turismen i Sverige ökade med 18,3 miljarder kronor eller 6,6 procent under 2016. Turismens exportvärde ökade med 13,5 miljarder eller 12,7 procent.

Det visar Tillväxtverkets rapport Turismens årsbokslut 2016.

Totalt omsatte turismen nära 300 miljarder kronor. Utländska besökare spenderade 119,6 miljarder kronor och svenska fritids- och affärsresenärer spenderade 176,4 miljarder. Det är den utländska turismen som ökar mest. De utomeuropeiska turisternas övernattningar ökade med 11 procent under 2016. Besök från Kina ökade med hela 25 procent.

– Turisterna lägger mest pengar på boende och restaurang. Nästan lika mycket lägger de på resor och transporter. Kultur däremot skapar inte lika stora ekonomiska värden, men både kultur och natur fungerar som magneter för turister och gör att de väljer just Sverige, säger Sofi Sjöberg, analytiker på Tillväxtverket.

Antalet sysselsatta i besöksnäringen är nu 169.000 personer. Det är en ökning med 7 procent jämfört med året innan. Det kan jämföras med den totala sysselsättningen i Sverige som ökade med 1,7 procent under samma period.

- Det är just här turismen har sina styrkor för tillväxten i svensk ekonomi. Våra siffror visar att den har gett 11.000 nya jobb det senaste året. Samtidigt har turismens exportvärde ökat med 13 procent och står nu för 6 procent av Sveriges totala export av varor och tjänster, säger Sofi Sjöberg.

Sedan 2000 har den totala omsättningen för turismen i Sverige ökat med 97 procent i löpande priser.

Annons