Kiruna Wagon

Fredrik Kangas, vd, och Bengt Bolsöy, teknisk chef, jublar över priset.

Malmvagnar Helix

Malmvagnen Helix Dumper prisas av SSAB.

Kiruna Wagon vinner Swedish Steel Price

Kiruna Kiruna Wagon vinner Swedish Steel Prize för sina nya malmvagnar, Helix Dumper.

Företaget har använt höghållfast stål för att utveckla ett slitstarkt och effektivare system än övriga som finns på marknaden.

 – Kiruna Wagon har framgångsrikt uppdaterat en bra idé och använt höghållfasta stål för att utveckla den till en helt ny och överlägsen vagnslösning, säger Eva Petursson, ordförande i juryn för Swedish Steel Prize och forskningschef på SSAB. 

Kiruna Wagons Helix Dumper är ett malmvagnssystem för långa järnvägstransporter och effektiv lossning av mineral. Genom att använda höghållfast och slitstarkt stål har man kunnat konstruera lätta vagnar och en  terminal för rullande lossning. Avlastningen går dubbelt så snabbt som med andra system. 

– Vi har jobbat med höghållfasta stål sedan starten 2004 och ser oss som en ambassadör för tekniken. Att någon gång vinna Swedish Steel Prize har varit en dröm för oss och vi är jättestolta över att få det här erkännandet idag. Vi vill tacka Northland och Robert Näslund och Willy Sundling som hade modet att investera i den här nya och revolutionerande teknologin. Vår ambition är att fortsätta vara först med att nyttja den senaste stål- och fogningstekniken inom tunga järnvägstransporter, säger Kiruna Wagons vd Fredrik Kangas. 

Det är 18:e gången som Swedish Steel Prize delas ut. Vinnaren får en statyett av konstnären Jörg Jeschke och ett kontantpris på 100.000 svenska kronor.

De övriga finalisterna i Swedish Steel Prize 2017 var Fermel från Sydafrika, JMG Cranes från Italien och Wabash National från USA.

Annons