Ny pilotanläggning ska ge biodiesel en knuff

Piteå 13 miljoner kronor investeras i en "slurry-hydrokracker" vid RISE ETC i Piteå.

Den nya anläggningen innebär möjligheten för bland annat forskningsprojekt inom biodrivmedel att testa sina metoder i större skala än labbmiljö.

– Sedan förra hösten har vi inom projektet BioLi2.0 bedrivit forskning för att framställa biodrivmedel ur lignin. Vi har nått långt i labbskala, men med den här anläggningen tar vi ett signifikant steg närmre målet genom att gå från gram till kilo. Det känns superroligt att nu kunna får nyttja denna högteknologiska pilot, och om vi lyckas hela vägen till industriell process, kommer vi vara en inspiration för resten av världen av för drivmedelstillverkning från skogsråvara, säger Marie Anheden, projektledare för BioInnovations innovationsprojekt BioLi2.0, i ett pressmeddelande.

En av projektets finansiärer är Preem.

– Vi inser att vi fortsatt inte kan leva på fossila bränslen, därför strävar vi efter att leda omställningen till biobaserade drivmedel. Slurry hydrocrackern ser vi som en mycket spännande pilot som vi kommer att ha stor nytta av och våra förväntningar och förhoppningar om vad den kan leda till är höga, säger Petter Holland, vd för Preem.

Bland övriga investerare ryms RISE ETC, Chalmers och entreprenörsbolaget SunCarbon med stöd av Energimyndigheten, Kempestiftelserna, Stiftelsen Energitekniskt centrum i Piteå och RISE.

Annons
Koneo -worklife -620x 320
Annons
Konferens