Ny stororder för Mobilaris i Nevada

Luleå Luleåföretaget Mobilaris har fått en ny stororder från världens största guldgruvebolag Barrick Gold Corporaton.

Affärer i norr skrev i februari om ett genombrott för Mobilaris i USA, när Barrick Gold Corporation köpte det Luleå-utvecklade systemet till sin underjordsgruva i Cortez Hill i Nevada, USA.  

Den ordern var värd cirka 6 miljoner kronor. Den nya ordern till Barricks underjordsgruva i Turquoise Ridge, också den belägen i Nevada, är värd ungefär lika mycket.

– Vi har anställt fem personer under det senaste halvåret. Det kan bli tal om ytterligare nyanställningar framåt hösten. Vi ser ut att behöva programmerare och tekniker. Det känns som om vi står inför ett betydande genombrott, säger Hans Wahlquist, affärsområdesansvarig, till Norrbottens Media.

Enligt Hans Wahlquist är ytterligare tre affärer på gång, i Kanada, USA och Ryssland.

Mobilaris ska leverera sitt digitala positioneringssystem Mining Intelligence, som liknats vid ett Google för gruvor, där man kan följa personal, utrustning och produktion digitalt. Mobilaris har tidigare samarbetat med LKAB och Boliden i utvecklingen av systemet.

Barrick driver gruvor i Argentina, Australien, Kanada, Chile, Dominikanska republiken, Papua Nya Guinea,Peru, Saudiarabien, USA och Zambia. Huvudkontoret ligger i Toronto i Kanada och företaget är listat på börserna i New York och Totonto.