Kiruna Wagon prischans

Kiruna Wagon har gått till final i SSAB:s tävling Swedish Steel Prize. Foto: SSAB

Kiruna Wagon nominerat till Swedish Steel Prize

Kiruna Kiruna Wagon är nominerat till SSAB:s utmärkelse Swedish Steel Prize för sitt dumpervagnssystem för långa järnvägstransporter och effektiv lossning av mineraler.

Genom höghållfasta konstruktionsstål och slitstarka stål har man konstruerat lätta vagnar som går fort att lossa. Deras system är mycket kostnadseffektivt, både investerings- och driftmässigt, skriver SSAB i motiveringen till att Kiruna Wagon är en av fyra finalister i tävlingen.

De övriga tre är Fermel, Sydafrika, som tillverkar fordon för transporter i gruvor, JMG Cranes, Italien, som utvecklat en kompakt kran och Wabash National, USA, som tagit fram nya stötskydd att användas baktill på långtradare.

 – I år fick vi rekordmånga ansökningar, 102 stycken från 32 länder runtom i världen. Den höga kvaliteten på ansökningarna visar att priset spelar en viktig roll för att främja och uppmuntra branschen att hitta nya och innovativa sätt att använda höghållfasta stål för bättre prestanda, säger Eva Petursson, forskningschef på SSAB och ordförande i juryn för Swedish Steel Prize.

Annons