Ökat intresse för Veterankraft

Luleå I höstas etablerade sig Veterankraft AB i Luleå och intresset för verksamheten ökar stadigt. Bemanningsföretaget vill slå hål på myten om att de som är över 55 år inte är anställningsbara.

Håkan Lindgren är en välkänd profil i Luleå med lång erfarenhet av flera olika branscher. Det är bland annat han som står bakom konceptet med Bistro Bar och Brygga och det var även då, i mitten av 2000-talet, som hans intresse för att starta ett bemanningsföretag för de som är 55 plus väcktes.

– Studentconsulting hade precis börjat att etablera sig och jag tänkte att jag kunde göra tvärtom och anställa äldre. Men sedan rann det ut i sanden och jag gjorde annat, men för ett och ett halvt år sedan kände jag att det var dags att plocka upp min affärsidé igen.

Han upptäckte att det fanns flera företag som hade etablerat sig på marknaden sedan han först började att fundera på att starta ett bemanningsföretag. Till slut bestämde han sig för att kontakta Veterankraft som har 33 kontor runt om i Sverige.

– Jag är franchisetagare och har mitt kontor på Bergnäset. Sedan starten i höstas har jag fått 119 personer, med lika fördelning av män och kvinnor, under mina vingar och de arbetar i alla branscher, från administration till hantverk.

Håkan Lindgren tycker att 55-plussare är mer erfarna, trogna, arbetsvilliga och att de sätter företaget först.

– De yngre arbetar för att de själva ska komma så långt som möjligt i sin karriär. Jag märker att det finns ett behov av avlastning på arbetsmarknaden och mina bemanningsanställda är mer flexibla och kan arbeta allt från två till 20 timmar i veckan.

Veterankraft vänder sig även till privatpersoner och hjälper till med allt från att vara ledsagare till att renovera hus.

– Vi har målare som har mer än 30 års erfarenhet, det är ovärderlig kunskap.  Jag ser positivt på framtiden för den här branschen, men det vore roligt om det kom fler aktörer. Det är bra med konkurrens.

Veterankraft AB omsätter cirka 83 miljoner kronor i Sverige.