Jonas Nordin

Jonas Nordin, regionchef för Företagarna i Norrbotten och Västerbotten.

Veckans krönika: "Nu kör vi"

Krönika Smickrande och skrämmande. Så kände Jonas Nordin innan han nyligen sa ja till att bli regionchef för Företagarna i Norrbotten och Västerbotten.

I början av sommaren fick jag frågan om jag var intresserad av att ta över som regionchef för Företagarna i Norrbotten och Västerbotten. En väldigt smickrande och lite skrämmande förfrågan. Jag visste att jag skulle tacka ja men ville ändå veta mer om tjänsten och lära känna min blivande uppdragsgivare innan jag sa NU KÖR VI!

Det är med visst vemod jag lämnar Ung Företagsamhet där jag verkat de senaste tre åren. En helt fantastisk organisation som verkligen gör skillnad, jag kommer att bära med mig dem i mitt nya uppdrag och alltid tala mig varm om deras fina arbete. Att skapa möten mellan unga och äldre är något jag tänker fortsätta med under resten av mitt liv, möten som spelar roll.

Att få bli regionchef är som sagt ett hedersuppdrag för mig, att få företräda ca.2500 medlemmar i våra två nordliga län och vara del av en organisation som företräder närmare 70.000 medlemmar är stort. Våra 260 lokalföreningar borgar för att vi företräder företagare i hela landet, utan undantag. Den lokala förankringen i kombination med en regional och central bemanning samt partipolitisk obundenhet skapar en unik företagarorganisation, Sveriges största.

Enligt vår småföretagsbarometer har företagen i Norrbotten haft det tuffare än övriga landet när det gäller sysselsättning, orderingång och omsättning. Trots detta är synen på framtiden mer positiv än snittet för kollegor runt om i landet. Jag är en positivt lagd person så detta faktum gör mig glad och jag ser med tillförsikt fram emot vårt arbete. Tillsammans med medarbetare, förtroendevalda och medlemmar ska jag göra mitt yttersta för att bidra till att denna positiva framtidssyn också ger resultat för företagen.

Vi på Företagarna vill med kunskap, nätverk och praktisk hjälp ge företagare rätt förutsättningar att kunna utveckla sin verksamhet och nå sin fulla potential. Utöver detta arbetar vi hårt för att skapa ett bättre företagarklimat. Vi var den starkast bidragande orsaken till att 3:12 eller den så kallade entreprenörsskatten stoppades. Vi vill inte bara vinna den här typen av segrar utan jobbar hellre proaktivt. Inför valet vill vi få politikerna att förstå vikten av att skapa ett bättre företagarklimat, ett exempel är minskat regelkrångel.

En annan stor utmaning, kanske den största, för Sveriges företagare är kompetensförsörjningen. Här måste alla inblandade hjälpas åt för att komma tillrätta med de problem som finns. Här uppe i norr behöver vi varenda person som tar sig hit, och vi kan inte låta dem vänta flera år innan de får börja jobba. Politiker, tjänstemän, företagare och alla andra måste dra sitt strå till stacken och göra vad de kan. För företagare handlar det om att ta på sig en del av introduktionen, det kan leda till att en kunskapslucka fylls och att ytterligare en order kan levereras.

Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget och tar tacksamt emot tips, frågor och inbjudningar som kan leda till att Norrbottens positiva framtidssyn håller i sig och att företagens orderböcker fylls. Alla vi företagsamma människor kan tillsammans skapa förutsättningar för att Norrbotten fortsätter vara ett län man vill leva och vara verksam i.

Annons