Skogens gröna guld tema i Piteå

Piteå Den 22-23 november anordnar näringsdepartementet tillsammans med Piteå Science Park en konferens om den cirkulära och biobaserade ekonomin i Sverige. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg deltar i invigningen.

– Sveriges välstånd är byggt på rikedomarna från skog och gruvor. Men skogen har aldrig varit viktigare för Sverige än vad den är i dag. Med råvarorna från skogen kan vi hitta nya sätt att hantera klimatförändringarna samtidigt som vi skapar förutsättningar för nya och växande företag i Sverige, säger Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Cirkulär och biobaserad ekonomi är ett av de fem strategiska samverkansprogram där regeringen arbetar tillsammans företag, myndigheter och forskare från universitet och högskolor för att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för nya innovationer, företag och jobb i Sverige.

Konferensen Biobase arrangeras i Piteå, där modernt skogsbruk, pappersbruk, trähustillverkare, bioraffinaderier och avancerad forskning finns representerade. 

– Det är imponerande att kunna följa flödet från trädplanta till hus, papper, nya material, biodiesel och forskning på ett och samma ställe, förklarar Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna i Sverige, som också är en av huvudtalarna vid konferensen.