Zeomem siktar på världsmarknad på 1,7 miljarder dollar

Luleå Det nybildade Luleåföretaget Zeomem Sweden AB har tagit fram ett membran som effektivt kan separera gaser.

- Vi är de enda som utvecklar de ultratunna zeolitmembranen som kan konkurera med polymermembran och möjliggöra kompaktare anläggningar  som är fem procent av andra anläggningars storlek, säger vd Jonas Hedlund. 

Tekniken har utvecklats vid Luleå tekniska universitet och nu ska Jonas Hedlund, professor vid LTU, tillsammans med sin kollega Allan Holmgren lansera sin nya produkt på världsmarknaden.

De har startat bolaget Zeomem Sweden AB, som ska tillverka ett zeolitmembran som effektivt kan separarera gaser.  En viktig tillämpning är urskiljandet av koldioxid ur biogas.

Den nya tekniken kan spara mycket energi och stora pengar för den kemiska industrin. Ammoniakfabriker, biogasanläggningar och plasttillverkare kan klara produktionen med betydligt mindre anläggningar om man separerar gaser med zeolitmembran istället för polymermembran eller skrubberteknik.

En kemisk fabrik kan minska energiförbrukningen med 80-90 procent om man byter till separering med zeolitmembran.

Marknaden är stor, enligt beräkningar gjorda i USA, är den internationella marknaden för membrangasavskiljning värd cirka 1,7 miljarder dollar i dag och väntas vara dubbelt så stor 2024.

- Det vore jättebra om vi i Luleå kan tillverka zeolitmembran. Min vision är att det ska bli ett riktigt stort företag, säger Jonas Hedlund.

Just nu driver bolaget flera patentansökningar. Nästa steg blir försäljning av prototypen, som nu tas fram i form av rör i olika storlekar.  Därefter kan det bli industriell produktion av membran.

Zeolitmembran-tekniken är redan kommersiellt etablerad när det gäller separering av vätskor, den används bland annat för att separera vatten ur alkohol.

- Vi gör det för gaser. Det är större men svårare, säger Jonas Hedlund.

Zeomem Sweden AB ingår i inkubatorn Arctic Business Incubator i Luleå.