Bolidens avfall i Chile prövas i rätten

Skellefteå Under tisdagen startade i Skellefteå tingsrätt den civilrättsliga processen mellan Boliden och cirka 800 chilenare som drabbats av det avfall som transporterades från Rönnskärsverken till Chile på 80-talet.

Boliden avtalade med det chilenska bolaget Promel som skulle ta hand om avfallet för att upparbeta arsenik och guld ur restprodukten. Men i verkligheten blev avfallet liggande öppet i närheten av boende i staden Arica i Chile. Enligt advokaten som representerar de drabbade så var man hos Boliden medvetna om vad som kunde hända med avfallet.

Bostäderna byggdes i närheten av avfallet när det redan var deponerat på platsen. Både svenska och chilenska myndigheter kände till affären vilken inte var unik på den tiden.

Först på 90-talet blev det känt att människor i hamnstaden Arica blev sjuka i bland annat cancer, kronisk hosta och fick värk i leder och skelett. 

En del Aricabor som nu inte är aktuella i Skellefteårättegången, har fått skadestånd i chilenska rättsprocesser. Bolaget Promel gick några år efter uppgörelsen med Boliden i konkurs.

– Först och främst är det mycket beklagligt att människor i det här området blivit utsatt för farligt material. Vi från vår sida tar gärna ansvar för den verksamhet vi bedriver. Men tio år senare när beslut som har fattats utanför vår verksamhet ger förödande konsekvenser så kan inte vi ta ansvar för det, säger Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson till P4 Norrbotten.