SSAB stål

SSAB kan gynnas av Kinas strävan efter bättre miljö. Foto: Lennart Håkansson

Kinas miljöprogram gynnar SSAB och Boliden

Luleå Vid partikongressen i Kina i veckan har president Xi Jinping aviserat att luftkvaliteten i Kina ska förbättras. Det är något som kan gynna svenska industrier som SSAB och Boliden, skriver Dagens Industri.

En åtgärd för att förbättra luftkvaliteten är att minska industriproduktionen under den kalla årstiden mellan november och mars.

Det gynnar de stora företagen som tillåts producera och då får större marginaler. För stål kan det bli prisökningar på 15 procent.

- Om de verkligen genomför allt de säger så ligger en fördubbling i korten för många av metallpriserna. Nu tror vi inte att de går fullt så hårt fram, men det är Kina. Allt kan hända, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken till Dagens Industri.

Svenska bolag som skulle gynnas är Boliden och SSAB. Kinas gruvproduktion av de tre metallerna i fråga är relativt liten, men man har stor kapacitet för smältning och raffinering.

- Om de stänger sin smältkapacitet så innebär det dels att någon annan måste ta över de volymerna, men även att marginalen på att smälta och raffinera kommer att stiga då kineserna har prispressat verksamheten, säger Martin Jansson, till Dagens Industri.

Annons