Laponiaförvaltningen får stöd

Luleå Förvaltningen av världsarvet Laponia har kritiserats av Jokkmokks kommun som förslagit att förvaltningen avskaffas och tas över av länsstyrelsen eller Naturvårdsverket. Men Laponiaförvaltningen får stöd från andra myndigheter.

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten säger i sina remissvar att ”Laponiatjuottjudus har potentialer att fortsätta att utvecklas till en föredömlig samförvaltning” och att förvaltningsformen ”i allt väsentligt fungerar väl”.

Det var förra året som en utvärdering gjordes av förvaltningen. Remissomgången har nyligen avslutats och de flesta av de drygt 30 remissvar som kommit in är positiva.

Med utgångspunkt från utvärderingen har turistorganisationen Swedish Lapland Visitors Board och Svenska Ekoturismföreningen formulerat tre förslag:

1. Stärk och vidareutveckla den lokala Laponiaförvaltningen.
2. Bjud in naturturismens lokala, regionala och nationella företrädare i arbetet.
3. Se till att regering och riksdag ger Laponiaförvaltningen ett tydligt och starkt mandat att i samverkan med naturvård och rennäring bidra till en hållbar och livskraftig besöksnäring i världsarvet.

Världsarvet Laponia består av fyra nationalparker och två stora naturreservat, och är Europas största sammanhängande och skyddade naturlandskap. Sedan 2011 förvaltas världsarvet av den ideella föreningen Laponiatjuottjudus, som är en lokal form av förvaltning. I föreningens styrelse sitter företrädare för nio samebyar, Gällivare och Jokkmokks kommun tillsammans med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten.