Nextjet får permanent licens

Gällivare/Arvidsjaur Transportstyrelsen meddelar under måndagen att man utfärdat en permanent operativ licens för Nextjet, vilket innebär att bolaget kan fortsätta bedriva trafik efter den 17 november.

Det innebär att alla resenärer som har en bokad resa efter den 17 november kan resa som planerat. Det gäller bland annat flygplatserna i Gällivare, Arvidsjaur och Luleå.

Nextjets problem var brist på kapital. Den 18 augusti i år återkallade Transportstyrelsen Nextjets operativa licens på grund av att bolaget befann sig i en svår ekonomisk situation. En tidsbegränsad licens utfärdades till den 17 november – som nu har blivit permanent. 

Företaget har genomfört en nyemission, där fyra ägare vardera tillfört bolaget 10 miljoner kronor i aktiekapital, totalt 40 miljoner. Två av ägarna är åländska, Air Åland och Alandia Air, och två är österbottniska Solving och Herrfors. Nextjet genomför också en försäljning av flygplan.

Åtgärderna förstärker Nextjet med totalt 70 miljoner kronor.

- Vi har gjort precis det vi sade att vi skulle göra, och myndigheten har bekräftat det genom att utfärda en permanent licens. Med ägarbasen och ekonomin säkrade kan vi nu ha fullt fokus på att utveckla Nextjets trafik, säger vd Magnus Ivarsson.

Nextjet flyger bland annat på Arctic Airlinks linje Uleåborg-Luleå-Tromsö.