Solägget vann Stålbyggnadspriset 2017

Kiruna Solägget, eller Solar Egg, Riksbyggens flyttbara bastu i Kiruna har vunnit Stålbyggnadspriset 2017.

Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man "på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen".

Juryn hyllar Solar Egg för sin tydliga koppling till Malmfälten med Kiruna och Gällivare där Riksbyggen under en tioårsperiod ska bygga 250 nya bostäder i samband med den stora stadsflytten.

– Vi är mycket glada och stolta över att Solar Egg fått Stålbyggnadspriset 2017. Uppmärksamheten för Solar Egg är enorm och konstverket manifesterar på ett fint sätt Riksbyggens långsiktiga planer för att utveckla nya bostäder och levande kvarter i Kiruna och Gällivare, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Solar Egg har skapats av konstnärerna Bigert & Bergström, konstruktören är Komposit & Mekanik och stålentreprenören är Hangmen AB. Den äggformade bastun har tidigare fått priserna Red Dot Award, German Design Award och silver i Svenska Designpriset.

Stålbyggnadsinstitutet är en fristående organisation finansierad genom Stiftelsen Svensk Stålbyggnadsforskning, industrin samt nationella och internationella forskningsfinansiärer.